keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Kilkenny

Yay! Rinkka hyllyyn ja kaupungille.

Belfastista tultiin junilla Dublinin kautta Kilkennyyn (bussi ois voinu olla parempi ratkaisu). Dublinissa satoi kaatamalla, mutta Kilkennyssä oli onneksi kuivan puolipilvistä.

24000 asukkaan  pikkukaupunki Kilkenny, eli paikallisella kielellä Cill Chainnigh (Canicen kirkko), oli reissun villi kortti. Suunnitteluvaiheessa tuli pyöriteltyä, että Dublinin ja Belfastin lisäksi voisi käydä vielä jossain. Kilkennyhän on jokaisesta irkkupubista tuttu, joten kun se sattui kartalta silmään niin päätös oli tehty. Voisi käydä oluella. :)

Yksinkertaisella nettihaulla olisi toki selvinnyt, ettei Kilkennystä saa Kilkennyä, joka on Diageon (Guinness) omistama ulkomaisilla markkinoilla käytössä oleva tuotemerkki. Olut nimeltä Kilkenny perustuu Smithwick's red aleen, muttei ole aivan identtinen. Itse Smithwick'sin panimo toimi Kilkennyssä vuodesta 1710 vuoteen 2013. Vuonna 1965 Guinness osti panimon eikä siten liene vaikea arvata missä ne oluet nykyään pannaan. Logistisesti haastavassa paikassa Kilkennyn keskustassa on panimosta jäljellä pelkkä historiasta kertova "experience."

Tuli koettua. Todella viihdyttävä kierros. Suosittelen!

Smithwick's experience on turistikierros entisen panimon historiaan.

 Maistelua Smithwick's Experiencen lopussa (oluet pantu Guinnesilla Dublinissa).

Kilkennyn nätti historiallinen keskusta on pieni. Sen kävelee nopeasti ympäri, joten kaupunki oli pintapuolisesti nähty jo ensimmäisenä iltana. Linna oli päivältä jo suljettu ja Canicen tuomiokirkolla pyörähtämisen jätin suosiolla seuraavalle aamulle, vaikka se kohosi suoraan hostellini, MacGabhainns Backpackersin, takana olleella mäellä. Hostelli itsessään oli ihan jees. Ei valittamista. :)

Koko kaupunki oli keltamustiin koristeltu - hurlingfinaali oli tulossa ja Kilkenny olisi pelaamassa. Itse ottelu pelattiin neutraalilla ja isolla stadionilla Dublinissa, joten kaupunki oli kannatusväreissä ihan yleisen fiiliksen nostattamiseksi. Hurling on outo, mutta vauhdikas ja lopulta varsin viihdyttävä laji.

Kilkennyn hurlingjoukkueen värit.

 Valtava hurlingmaskotti katolla.

Paikallinen hurlingjoukkue pelasi seuraavana päivänä loppuottelussa mestaruudesta.

 Tuomiokirkoista suurempi - Saint Mary's Cathedral - kohoaa horisontissa.

 Sivukujalla.

 Auringonlasku pienen kirkon taakse.

On muuten aikoinaan ollut harras paikkakunta. Kaksi tuomiokirkkoa, lukuisia pienempiä ja pari luostariakin. Cill Chainnigh on mainittu kirjallisissa lähteissä jo vuonna 1085. Paikalliset munkit olivat kaikkitietävän wikipedian mukaan olutmiehiä, joten oluelle menin itsekin. Hostellin lähistöllä olin kävellyt aiemmin illalla lupaavasti nimetyn Brewery Cornerin ohi... sinne siis! 

Paikka osoittautui O'Hara'sin eli Carlow Brewing Companyn edustuspubiksi. Carlow on Kilkennyn naapurikaupunki, joten oikeastaan paikallisempia oluita kuin Smithwicksit. Panimo on perustettu vuonna 1996 ja väittää olevansa yksi Irlannin suurimmista craft beerin tekijöistä. Näitä taitaa olla Suomessakin saatavissa. Pitkässä hanarivistössä taisi olla koko panimon tuotanto edustettuna. Otin ensin pintin "janoon" ja siinä miettiessä kasasin neljän oluen maistelumelaan sisällön. Taisi siinä sen jälkeen vielä tulla yksi tuopillinen nautiskeltua... Eeppisen stoutin etsiminen, tai oikeastaan nimeäminen, ei tästä ainakaan helpottunut. Tämäkin oli erinomainen.
 
 O'Hara's maistelusettiä Brewery Cornerissa.

Aamulla pirteästi kaupungin alkulähteen kautta keskustan toiselle puolelle linnaan. Kirkko ei ollut auki, joten sen historialliset tomut jäivät sisältä näkemättä.

Kilkennyn linna rakennettiin 1195 Nore nimisen joen mutkaan hallitsemaan seutua. Linnaa on aikojen saatossa muokattu kulloisiinkin tarpeisiin sopivaksi. Puolustuksellisen merkityksen ja tarpeen vähentyessä kohti mukavampaa asuinkäyttöä. Nykyinen muoto on 1800-luvulta. Linnassa asuttiin vuoteen 1935 saakka, jolloin omistajat myivät linnan tyhjäksi ja muuttivat Lontooseen.

Tyhjänä ränsistyvä linna myytiin 1967 paikalliselle entisöintiä ajavalle yhteisölle nimellisellä 50 punnalla. Tämän jälkeen linna lahjoitettiin valtiolle ja se on sittemmin entisöity turistikohteeksi. Linnan läpi kulkee kiertokävelyreitti ja reitin päätteeksi yhdessä siivessä on kansallisgallerian näyttelytila. Linnan vieressä on suuri julkinen puisto.

 Canicen portaat kaupungin tuomiokirkoista pienemmälle.

Se pienempi tuomiokirkko ja kaupungin alku - Saint Canice's Cathedral

 Kilkennyn linna muutettiin aikojen saatossa linnoituksesta edustusasunnoksi.

 Linnassa on valtavia seinäkankaita, jotka kertovat tarinan.

 Näkymä linnan ikkunasta Nore nimisen joen suuntaan.

 Linnan taidesiivessä on kansallisgallerian näyttelytilaa. Hienot lohikäärmekset kattopuissa.

Linnan läheinen kartano julkisine puistoineen.

Linna nähty. Rinkka selkään hostellilta ja kohti rautatieasemaa, josta suunta Dubliniin.

Valtuuston muistutukset puiston tolpassa.

Kilkennyn linna Norejoen mutkassa.

 Hauska mainos (mutta väärä paikkakunta tuon nauttimiseen).


 Toimeentulokehoitus.

Seuraavaksi Dubliniin.

Kilkenny... kiva historiallinen pikkukaupunki, joka on nopeasti nähty. Dublinista jatkuu...

Ei kommentteja: