keskiviikko 31. elokuuta 2016

Turku - osa I - Linnakierros

Kotimaan kierros jatkuu. Kiitos Onnibussin aloittaman hintojen järkeistämisen, johon kilpailevien firmojen oli vastattava, pääsin aamulla Turkuun edullisesti junalla suoraan Leppävaarasta ja yöllä takaisin hieman vähemmän kätevästi bussilla moottoritien varteen, mutta kävelymatkan päähän kuitenkin. Keräilin tähän ja seuraavaan raapustukseen reissun valitut palat. 12 tuntia Turuus.

Turku on sai kaupunkioikeudet arviolta 1200-luvun loppupuolella, mikä tekee siitä Suomen vanhimman kaupungin. Pääkaupunkina Turku oli Ruotsin vallan alla ja muutaman vuoden ajan myös Venäjän vallan alla kunnes vuonna 1812 tämä ilo päättyi ja pääkaupungiksi tuli Helsinki. Nykyään Turku on 186k asukkaallaan Suomen kuudenneksi suurin kaupunki ja lähiseutu mukaan lukien kolmanneksi suurin kaupunkialue.

Lähdin rautatieasemalta taapertamaan kohti linnaa käyttäen puutalovoittoista Puutarhakatua pääväylänäni. Jossain vaiheessa lähdin sivukaduille ja päädyin Aurajoen varteen sopivasti merimuseo Forum Marinumille, jonka edestä löytyy mm. Suomen joutsen. Joutseneen ja muihin laivoihin pääsee tutustumaan. Maksua vastaan toki, tai sitten museokorttia vilauttamalla! Erittäin kätevä kortti... suosittelen. Museokortti siis vilahti ja mies päätyi Joutseneen.

Rautatieaseman laiturit.

Rautatieaseman ylikulku.

Laatikkoparvekkeita.

Puutarhakatu ja Mikaelin kirkko.

Hienosti maalattuja sähkökaappeja näkyi runsaasti.

Valtava päivänkakkara.

Nicke on kapea, mutta korkea paatti. Jännän näköinen.

Suomen joutsenen kannella.

Haarapääskyn poikasen ruokinta.

Yeah!

Forum Marinumilta on linnalle matkaa vain joitain satoja metrejä. Täytyy myöntää, että hämärissä muistikuvissani muistelin linnan olevan pienempi, mutta sehän on esilinnoineen jopa suurikokoinen. Museokortti esiin ja kierrokselle! Turun linnaa alettiin rakentaa kiviselle luodolle linnoituksena 1200-luvun loppupuolella. Alkuun linnoitus oli vain seinämät, mutta maan kohotessa rakennuskelpoista maata paljastui aina vain lisää ja puolustuslinnoituksesta kasvoi vähitellen suuri linna, jota käytettiin myös hallinnollisiin tehtäviin. Linnan huippuvuodet olivat 1500-luvulla. Nykyäänhän linna ei enää sijaitse luodolla, taikka saarella, vaan on tukevasti osa manteretta. Linnassa oli hienoja pienoismalleja tästä kehityksestä. Tykkäsin. :)

Museoksi entisöinnin yhteydessä on pitänyt tehdä valintoja mihin aikakauteen mikin huone entisöidään ja millä menetelmällä. Näitäkin esitellään mukavan avoimesti ja mikäs on esitellessä kun linnassa tosiaan riittää lääniä. Kattorakenteissa ei edes pyritty täysin autenttiseen tulokseen vaan siellä on kunnolliset teräsbetonirakenteet ja perinteisempää esineiden ympärille rakennettua museota. Kauniisti toteutettuna jopa. Hienot kaarevat muodot.

Turun linna.

Linnan keskiaikainen kuninkaansali.

Kruunu (tuolin koristeena linnan kirkossa)

Museo linnan vintillä.

Turun linnan pienoismallin hauska yksityiskohta.

Linnan jälkeen suuntana oli keskusta ja tarkemmin sanoen ruoka. Perinteinen kuvio reissuillani: mielenkiintoista koluttavaa ja syöminen jää sivuosaan. Onneksi on ollut tapana kantaa mukana proteiinipatukoita. Ruuaksi löytyi lopulta grillistä burgeria. Vaikutti riittävän turkulaiselta vaihtoehdolta. Burgerin jälkeen alkoi vähitellen tehdä mieli paikallista olutta... olihan sentään perjantai. Siitä kuitenkin lisää seuraavassa osassa...

Föri on ilmainen lautta Aurajoen ylitykseen. Piti kokeilla!

Oikeutus.

Tulee jatkumaan...

Ei kommentteja: