lauantai 10. toukokuuta 2014

Xi'an - Osa II: Sekalaiset

Ensimmäisessä osassa pyörittiin Xi'anin historiallisessa korttelissa. Muutoin keskusta on historiallisten kaupungin muurien sisäpuolelta paljon modernimpi ja sama pätee myös muurien ulkopuolelle, joissa noin 8 miljoonan asukkaan kaupunki levittäytyy jatkuvasti. Joitain rakennuksia ja vanhoja monumentteja on säästetty, kuten vuonna 1382 rakennettu ja 1582 pari sataa metriä siirretty Kellotorni. Samaa tyyliä edustaa vuonna 1380 rakennettu Rumputorni, jonka vierestä Kellotorni aikoinaan siirrettiin nykyiselle paikalleen. Rakennukset merkkaavat vanhan pääkaupungin ydinkeskustan sijainnin muurien keskellä. Ympäriltä löytyykin sitten kauppakeskusta ja toimistoa.

Rumputorni iltavalaistuksessa

Kellotorni

Hyppäys lähemmäs eteläistä porttia (ja hostelliani) tuo taidetta ja kalligrafiaa myyvälle korttelistolle. Kiinalaiset rakastavat näyttäviä portteja...

Taidekadun sisäänkäynti

Kalligrafiaa hostellin edustalla

Paikalliset sähkojohtoviritelmät tuskin menisivät läpi Suomessa.

O___O

Kuskit rivissä

Rumputorni ja aukio Kellotornista

Kellotornin psykedeelinen katto

Kellotornista on hyvät näkymät ympärillä kulkevaan kuusikaistaiseen liikenneympyrään, jossa kaistamerkinnät eivät merkitse mitään ja polkupyöristä virityt sähkömopot ja sähköskootterit puikkelehtivat autojen väleissä.

Banana

Liikenneympyräajon malliesimerkki

Kellotornista kohti eteläistä porttia

Terrakottasotilaat löytyvät kaupungin ulkopuolella. Sinne pääsee helposti rautatieasemalta joko virallisella bussilla tai eri firmojen pyörittämillä turistibusseilla. Lisäksi sinne voi päästä ken ties millä sillä matkaa tyrkyttäviä myyntimiehiä pyörii ympärillä tarjoamassa reissuja heti kaupunkibussista ulos tullessa. Kaupunkibussit toimivat parin rämpylän (rmb) tasarahalla ja osa niistä on kaksikerroksisia eikä kummassakaan kerroksessa mahdu 183 senttinen matkaaja seisomaan suorassa. Yksikerroksiset bussit olivat moderneja ja tilavia.

Varoitus

Terrakottasotilaille menevä virallinen bussi jättää matkaajan noin viiden minuutin kävelymatkan päähän lippupisteestä. Matkalla pitää väistellä kaikenlaisia myyntikojuja ja kumarrella niiden katosten alta eteenpäin. Lippupisteellä ympärille hyökkää turistioppaiksi maksua vastaan tarjoutuvia. Muistaakseni näillä on siniset asut ja nimikyltit, joten ihan virallisen oloista yksityisyritteliäisyyttä. Lippupisteeltä pääsee varsinaiselle kaivaus- & museoalueelle joko kävelemällä 10-15 minuuttia myyntipisteiden reunustamaa reittiä tai maksua vastaan sähköbussilla niiden ohi. Kävelyreitti on viihtyisä... jos ei huomioi jatkuvia myyntipisteitä. En tiedä kuka haluaisi ostaa karvalakin 30°C helteessä, mutta monessa kojussa niitäkin myytiin.

Pääportilla myyntipisteet jäävät taakse ja edessä on hienoa arkkitehtuuria, joka kätkee sisäänsä kolme hallia. Niistä suurimmassa on klassiset näkymät rivissä seisovista terrakottasotilaista. Kaksi muuta ovat pienempiä: komentopaikka sekä vaunukalustopaikka. Sotilaita ei todellakaan ole löydetty rivistä seisomasta vaan katto on aikojen saatossa pettänyt ja sotilaita kaivetaan enemmän tai vähemmän ehjänä maa-aineksen seasta. Suuren hallin perällä on tutkimus ja kasauspiste.

Terrakotat riveissä

Täältä niitä kaivetaan...

...ja täällä päässä niitä kasataan.

Kromauksen taikaa

Hyppäys takaisin kaupungille...

Wroooom!

Liikennevalot ovat päällä, mutta eihän pelkkä punainen valo skootterimiestä pysäytä

Xi'anin nykyinen 12 metriä korkea kaupunginmuuri valmistui vuonna 1370 ja sillä on laskentatavasta riippuen pituutta 12-14 km. Muurille on pääsymaksu ja sen päältä voi vuokrata polkupyörän (myös tandem), jolla voi ajaa muurin ympäri. Muuri on Kiinan ehjin kaupunginmuuri ja yksi maailman suurimmista muinaisista sotilasrakennelmista.

Muurilla auringon laskiessa

Perinteistä ja uutta

Pimp my ride

Joidenkin kilometrien päässä muurilta etelään sijaitsee vuonna 657 60 metriä korkeaksi rakennettu ja myöhemmin parilla kerroksella korotettu Giant Wild Goose Pagoda. Temppelialue on suurehko ja sen viereen, kuten väkeä vetävien kohteiden ympärille yleensä, on rakennettu paljon kaupallista toimintaa sekä suihkulähdealue. Saavuin paikalle illan hämärtyessä, jolloin alue oli rakennusten valoja lukuunottamatta hyvin hämärä ellei jopa pimeä. Pagodassa oli menossa munkkien messu.

Giant Wild Goose Pagoda

Yksi Wild Goose Pagodan rukoushuoneista

Munkit messuamassa Giant Wild Goose Pagodassa

Kuten jo mainitsin, vierailijoita keräävän pagodan ulkopuolelle on kertynyt kaikenlaista muuta. Muun muassa eräs suuri ostoskeskus, jonka katossa on valtavan kokoinen (168 m * 17.92 m) LED näyttö kilpailemassa huomiosta.

Aasian suurin sisätiloissa oleva LED näyttö (168 m * 17.92 m)

Suihkulähde-, musiikki- & valoshow

Giant Wild Goose Pagoda suihkulähdeshown takana

Valoisaa!

Kohti Shanghaita

Xi'an oli mielenkiintoinen ja suosittelen lämpimästi vierailemaan siellä. Seuraavaksi kohti jotain paljon länsimaalaisempaa. Vuorossa Shanghai pilvenpiirtäjineen ja huijareineen.