keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Dresden, part I

2.6.2011. Saksalaiset kutsuvat päivää taivasmatkaksi (Himmelfahrt). Suomessa se lienee helatorstai. Itse kutsun päivää holidayksi ja sen kunniaksi singahdin junalla Dresdeniin, josta yhden yön jälkeen jatkoin viettämään pitkää viikonloppua Prahaan. Siitä lisää myöhemmin. 

Dresden on muinainen kulttuurin ja taiteiden mahtipaikka, Sachsenin osavaltion pääkaupunki, Saksan neljänneksi suurin kaupunki pinta-alaltaan ja väkeä löytyy puoli miljoonaa. Suuri pinta-ala selittänee osaltaan miksi kaupunki on yksi Euroopan suurkaupunkien vihreimmistä (63% viheralueita), tilaa on. Kaupungin keskusta tuhottiin lähes totaalisesti toisessa maailmansodassa, mutta monet historiallisista rakennuksista on uudelleen rakennettu.

Kirjoitus ei etene aivan täysin aikajärjestyksessä, mutta aloitetaan kuitenkin alusta. Saavuin kaupunkiin rautatieaseman kautta.

Hauptbahnhof sisältä

Hauptbahnhof

Rautatieaseman vierestä lähtee kävelykatu, Prager Strasse, joka on hyvin viihtyisä ja varsinkin keskustan puoleisessa päässä täynnä kauppoja

Prager Strassella

Liiketiloista kenties näyttävin on Centrum-Galerie, joka pilkottaa yllä olevan kuvan vasemmassa reunassa. Julkisivusta on vaikea erehtyä.

Centrum-Galerien seinää

Taivasmatkana kaikki kaupat olivat kiinni, mutta perjantaina rautatieasemalle taapertaessani poikkesin kierroksella. Perhanan tilava! Hetkeä aiemmin olin Altmarkt-Galerie -kauppakeskuksessa, joka oli kylläkin valtavan kokoinen, mutta ei kovin ilmava.

Centrum-Galerie sisältä

Friikkiä!

Edellinen friikkishow löytyy kaupungintalon kulmalta. Kaupungintalon 100,20 metrinen torni lienee pommituksista pystyssä selvinnyt tai ainakin samoista kivistä uudelleen koottu. Aivan kärventyneen värinen. Kaupungintalon edestä löytyy pitkää puistoa, jossa pelattiin rullalätkää sekä kikkailtiin rampeissa.

Neues Rathaus

Kikkailua

Hätäuloskäynti oikealla = WTF?

Dresdenistä oli piinaavan vaikeaa löytää sopuhintaista majoitusta kun joitakin viikkoja ennen matkaa niitä etsiskelin. Matkalippu oli jo ostettu, koska ainahan niitä majoituksia löytyy tuohon aikaan... Syy lähes olemattomaan hotelli/hostelli tilanteeseen selvisi paikanpäällä: kaupungissa vietettiin valtavia hihhulijuhlia. Kaupungista löytyi usea esiintymislava ja paljon ständejä ym. Katsastetaanpa tunnelmia muutaman kuvan verran.

Batmobilen kristillinen versio

Vanhan kaupungin torin kulmassa sijaitseva synkän näköinen Kreuzkirche mainosti hihhuleita puoleensa vetävään tyyliin. Lähemmäksi taivasta pääsi torniin kiipeämällä, mutta näemmä vain 54 metriä lähemmäksi. En käynyt katsomassa paljonko on jonoa kun torni ei näyttänyt "riittävän" korkealta. Eikä tosiaan ollutkaan, jos vain 54 metriin pääsi.

 Kreuzkirchen tornimainos

Kärventyneen mustasta Kreuzkirchestä ei sen enempää, koska kaupungin hekumoiduin kirkko on ylivoimaisesti Frauenkirche. Alkuperäinen Frauenkirche valmistui 1743 ja nykyään paikalla seisova näköiskopio vuonna 2005. Kirkko on epätavallisen näköinen johtuen valtavasta kuvusta, joka nousee 96 metrin korkeuteen. Alkuperäinen oli hiekkakiveä ja siihen aikaan melkoinen insinöörityön näyte. Selvisi kuulemma ehjänä yli sadasta kanuunanlaukauksesta jossain muinaisessa sodassa. Uudemman kuvun materiaalia ei kaikkitietävä wikipedia kerro joten veikkaan villisti, että teräsbetonia. Sisälle ei ollut valtavista hihhulimassoista johtuen mitään asiaa ilman pitkää jonottamista, joten jäi pällistelemättä. 

Frauenkirche

Kirkon edessä seisova Luther selvisi pystyssä pommituksista. Juhlaväki taikka järjestäjät oli asentanut miehelle viitan. 

Luther näkee valon, liekö UFO vaiko aurinko?

Pikainen hyppäys keskustasta rautatien toiselle puolen, kun en parempaakaan paikkaa kuvalle keksi. 1900-luvun alussa rakennettu 62 metriä korkea Yenidze on ulkonäöstään huolimatta entinen tupakkatehdas ja nykyään toimistokäytössä. Moskeija se ei ole koskaan ollut.

Yenidze

Ekan osan päätteeksi vielä palatsiin pyörimään. Zwinger, suurella sisäpihalla varustettu palatsi, rakennettiin 1700-luvun alkupuolella juhlien viettoa ja näyttelyitä varten. Viipaloitui alkuvuodesta 1945 ja rakennettiin vähitellen uudelleen. Näyttävin yksittäinen osa on kruunuportti. Zwingerin lähellä haettiin viilennystä lämpimään päivään.

Vesiseinä Zwingerin kruunuportin lähellä

Patsaiden ympäröimä Nymphenbad

Panorama Zwingerin sisäpihalta (Huom! 3598x680, 647 kt)

Hauki olalle ja menoksi?

Seuraava osa lähtee liikkeelle Neustadtin puolelta ja päättyy yön pimeyteen keskellä monumentaalisia näkymiä, jossa gorillapod on ahkerassa käytössä samalla kun kameran akku vetelee viimeisiään.